Въпроси за кризата

thinking_manНаместо да се хвърлям да обяснявам за кризата, за икономиката и прочие неща ще се опитам да направя друго. След като прочетох писанието на Бат Пепо се замислих и в главата ми изникнаха куп въпроси. Ето, от някъде, да речем 10 години, в България има икономически растеж. За цялото това време:

Станахме ли по-щастливи? Завързахте ли нови приятелства и заздравихте ли повече старите? Станахте ли по-спокойни? Радвате ли се повече на живота си? Научихте ли нови неща, купихте ли си повече книги и ги прочетохме? Посетихте интересни неща, който обогатиха знанията ни за света? Влязохте ли в повече музеи? В България подобри ли се образованието? Построихме ли достатъчно детски градини за всички деца? По-интелигентни и с повече знания ли станаха учениците? Подобри ли се качеството на висшето образование? Увеличи ли се борят на библиотеките и техните читатели? Отидоха ли повече хора на театър? По-често ли започнахте да си говорите за постиженията на науката?

Стана ли по-чист въздухът в градовете? Водата от чешмата стана ли по-добра за пиене? Намаляха ли задръстванията? Посториха ли се повече велосипедни алеи? Увеличиха ли се зелените площи и парковете? Пред входа, където живеете растат ли вече цветя и цъфтят ли дървета през пролетта? Сутрин чувате ли чуруликането на птички пред прозореца ви?

Опазихме ли си резерватите, националните паркове и изобщо българската природа? Станаха ли курортите ни по-зелени, подредени и привличащи заможни чужди туристи? Станаха ли по-чисти реките, езерата и язовирите? Успяхме ли да намалим замърсяването на въздуха? Станаха ли по-бързи влаковете?

Подобри ли се здравеопазването и стана ли достъпно за всички хора, независимо от доходите и произхода им? Заживяхме ли по-дълго? Станахме ли по-здрави и по-силни, физически и духовно? Хората станаха ли по-елегантни и със спортно-ателтични фигури?

Изчезнаха ли бездомниците? По-малко ли са хората, които ровят по-кофите? Намаляха ли просяците по улиците и мизерстващите пенсионери?

Работят ли по-добре полицията и съда? Изчезнаха ли дебеловратите мутри? Изчезна ли страхът на хората от престъпост? Махнаха ли се дилърите на хероин от улиците? Започнаха ли да се спазват законите и да има повече ред? Намаляха ли катастрофите и загиналите по пътищата?

Политиците ни станаха ли по-малко корумпирани? И по-малко лъжливи и лицемерни? Заработиха ли за общото благо? Заработи ли държавната машина?

Хранителните стоки по-качествени ли станаха? Ядем ли повече плодове и зеленчуци? Хлябът стана ли по-добър и вкусен, сиренето и кашкавала станаха ли по-добри? Млякото придоби ли вкус на мляко? Изчезна ли нишестето от киселото мляко? Минахме ли на по-здравословна диета? Изчезнаха ли консервантите, оцветителите и прочие химикали от храните?

Започнахме ли да отделяме повече време за децата си? Повече ли ромски деца започнаха да ходят на училище? Намаля ли насилието между децата в училище? Станаха ли учителите с по-добри заплати, по-квалифицирани и получиха ли повече уважение? Децата по-малко ли боледуват? Увеличиха ли се случаите децата да ходят на планина и да излизат сред природата? Намаляха ли алергиите и заболяванията сред децата и младежите? Пенсионерите имат ли по-достойно съществуване?

Започнахте ли да пиете по-малко? Отказахте ли цигарите? Заменихте ли кварталните кръчми с концерти или разходки извън града? Започнахте ли да се веселите истински и след всеки купон да се чувствате заредени с енергия и радост от живота? Имате ли ново хоби или поне развихте ли старото си хоби още-повече?

Има ли повече усмивки по лицата на хората по улиците? Има ли повече смях в парковете, кафетата и дискотелите? Намаля ли ненависта и конфронтацията между хората?

Това са само мои въпроси, на които ти, драги читателю, е добре да си отговориш сам. Не искам да пиша нищо повече, тъй като не искам да определям начина ти на живот. Искам да знам с какво допринесе икономическият растеж през последните 10 години и ползите от него. И какво бихме загубили при една криза.

Ще ти предложа да си запишеш на кои си отговорил с „да“ и на кои – с „не“. Запази статистиката за себе си, не искам да споделяш с останалите личния си живот и възгледите си за него. Но ако отговорите на повечето въпроси са „не“, тогава нищо няма да загубиш от предполагаемата криза.

Advertisements

Етикети: , , , , ,

5 Коментари to “Въпроси за кризата”

 1. Bunny Says:

  Станахме ли по-щастливи? Завързахте ли нови приятелства и заздравихте ли повече старите? Станахте ли по-спокойни? Радвате ли се повече на живота си? Научихте ли нови неща, купихте ли си повече книги и ги прочетохме? Посетихте интересни неща, който обогатиха знанията ни за света? Влязохте ли в повече музеи? – ей до тука съм с Да-тата. От една старана, да, преди 10 години бях 16, а тази година ще направя 26. Тоест, това са активните ми години. От друга страна, много от тези Да-та са точно поради икономическия растеж и промените. Ако положението не се беше променило, аз надали щях да мога да си купувам толкова много книги и да пътувам толкова много.

 2. batpep Says:

  хе

 3. размишльотини Says:

  Много право!
  Хубаво е човек дa си припомня от време на време важните за него неща и да ги използва за критерий 🙂

 4. Дивак Says:

  Багер, тъй като на блога не намерих твои контакти, пиша ти тук.
  Можеш да изтриеш коментара, защото не е свързан конкретно с този пост.

  Искам да те поканя теб и вички диви шарени хора да се съберем в социалната мрежа July Morning – http://julymorning.ning.com
  Там можем да се запознаем, да споделяме видео, снимки, истории на стоп, да пишем за предстоящи събития и събирания…

  Ще се радвам да се видим там : )

  Поздрави,
  Вальо

 5. Царевна Says:

  Може би за много хора са се повишили доходите им благодарение на икономическия растеж през последните години, но качеството на живот се променя по-трудно. Защото до голяма степен то е въпрос на ценностна система. И на умение така да се нагаждаш към условията, че те да оказват минимално влияние върху степента ти на удовлетвореност от живота. Така си мисля аз.

  Много е хубаво да имаш възможност да си купуваш повече книги, но дори да нямаш, винаги можеш да си ги заемеш от библиотеката. Като нямаш възможност да пътуваш луксозно до далечно и екзотично място, отиваш на някое по-близко и скромно място, не е голяма бедата. И т.н. и т.н.

  Ако разсъждава така човек, кризата не може да го притесни по никакъв начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: