ВОЛОДЯ СОРОКИН – ПРОФЕСИЯ „ОКОЛОСВЕТСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК“

sorokin1Първите ми спомени за Володя Сорокин са някъде от средата на 90-те години. Чуваше се, че е стигнал до Австралия с велосипед и е дал само един долар за нощувка по време на цялото си пътуване. Мисля, че и повечето българи знаят почти толкова за Володя Сорокин, чийто пътешествия на велосипеда са много вдъхновяващи. Някъде преди две-три години прочетох книгата му „До Австралия за 1 долар“ и още повече се възхитих на този пътешественик. Книгата му е много интересна и я препоръчвам на всички да я прочетат. Не по-малко е интересна и другата му книга – „До Южна Африка на велосипед“. Все още съм любопитен да видя „печката-чудо“, която носи на велосипеда…

Възхищавам се на Володя Сорокин заради смелостта му да търси и открие път към собствената си свобода и щастие. Малко хора биха постъпили като него – да следват мечтите си въпреки всички пречки.

Преди не много време из интернет открих и това негово интервю, публикувано е в сайта на списание „География 21“ (линк), което интервю страшно ми хареса. Както можете да се убедите сами в този блог избягвам да пускам информация, която вече я има в интернет на принципа копи-пейст, но в този случай смятам, че наистина си заслужава.

И така, напред към интервюто:

 

ВОЛОДЯ СОРОКИН – ПРОФЕСИЯ „ОКОЛОСВЕТСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК“

 

 

Володя Сорокин (р. 1952 г. в гр. Самара, Русия) има два паспорта – руски и български, но се смята за „гражданин на света“. Завършил е Аерокосмически университет в родния си град (1976 г.), където баща му е професор. Перспективата за академична кариера не го удовлетворява и след 3 години стаж като инженер постъпва в Института за кинематография в Москва, където през 1979 г. завършва с отличие специалност „кинорежисура“. В Москва се започнава с българската студентка Лили, за която се оженва през 1977 г. Имат дъщеря Женя, студентка. От 1980 г. В. Сорокин живее със семейството си в София и 12 години работи като режисьор в Българската национална телевизия. След големите съкръшения в БНТ остава безработен. От 1994 г. е професионален пътешественик и като такъв е обиколил с велосипед 64 страни в Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка, като е навъртял над 60 000 км.

Г-н Сорокин, Вие се определяте като професионален пътешественик. Такива хора в света са единици, а в средата на тази малка самобитна общнаст името Володя Сорокин заема особено място. Как математикът-кинорежисьор стигна до попрището професионален пътешественик? (прочети повече …)

Advertisements

Страници: 1 2

Етикети: , , , ,

7 Коментари to “ВОЛОДЯ СОРОКИН – ПРОФЕСИЯ „ОКОЛОСВЕТСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК“”

 1. Николай Павлов Says:

  Аааа, този е страшен пич. Преди десетина години беше заснел цяла поредица много интересни документални филми, които се излъчваха по НТВ. Гостува и в нашето училище на открит урок по география 🙂

 2. maggiepooh Says:

  възхищавам се на такива хора, самата аз съм много приключенски и пътешественически настроена и макар че животът тепърва е пред мен, с огромно вълнение ми се иска да пътувам, да опознавам културите, природите, манталитетите на хората от различни държави. Хубаво е, че откакто сме в ЕС, това е още по-лесно и светът ни се превръща в свят без граници! 🙂 поздрави на автора за хубавата статия! 🙂

 3. mislidumi Says:

  супер интересно

 4. Борко Says:

  Почнал да пътешества на 42 – имам време значч. Пък аз мислех че вече съм стар

 5. Роман Петров Says:

  Володя Сорокин е една необикновенна личност.Само човек със свободен дух и голямо сърце може да бъде като него -пътешественик.Желая му успех,защото вярвам,ако човек искрено вярва в мечтите си – те се сбъдват, а той е доказателство за това!

 6. vafleto Says:

  Поздрави. Срещнах ме се в ШУ през 2000-2001г на беседа за твоите преживявания . Много се възхищавам на това което правиш. Де да можех и аз да направя поне една десета от твоите обиколки.

 7. Колело Says:

  Печката най-вероятно е тази: http://xenos-bushcraft.com/blog/2009/03/hobo-stove-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: