41 години от клането в Ми Лаи

My LaiНа 16 март 2009 г. се навършват 41 години от клането над нeвинни жители в селото Ми Лай, Виетнам. На тази дата през 1968 г. разгневени американски войници от рота „С“ (рота Чарли) влизат в селцето Ми Лаи и убиват между 347 и 504 човека, между които жени и деца. Всичките убити са цивилни и нито един от тях не е заловен с оръжие или отличителни знаци на партизаните от Фронта за освобождение на Южен Виетнам, известен и като Виет Конг.

Войниците са от Рота Чарли, 1 баталион, 20-ти пехотен полк, 23 пехотна дивизия, които са пристигнали във Виетнам през декември 1967 г. До средата на март войниците не влизат в преки сблъсъци с врага, но имат 23 ранени и петима убити. Жертвите са от капани в джунглата, направени като ями с колове или самоделно направени мини, поставени от партизаните. По време на известната офанзива Тет (януари 1968 г.) ротата е нападната от части на Виет Конг. Партизаните се оттеглят обратно в джунглата и според американското военно разузнаване се укриват в селцето Ми Лаи, провинция Куанг Нгаи. Според същите източници в няколко части на селото са се скрили партизани.

На ротата е наредено изпълнение на мисия тип „Seek and Destroy“ или „Търси и унищожавай“ с цел да бъдат открити и унищожени оцелелите партизански части. Но скоро мисията се превръща в клане. Ударната част е от първи взвод под командването на лейтенант Уилиям Кейли. Войниците направо нахлуват в селото и започват безогледно да стрелят по всички хора, независимо че всички са без оръжие и сред тях има жени и малки деца. Има изнасилиени жени, много от селяните са пребити или намушкани с щикове. На някои от убитите е отбелязан с нож върху гърдите буквата „C company“ като знак на ротата. (прочети повече…)

Advertisements

Страници: 1 2

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Коментари to “41 години от клането в Ми Лаи”

  1. Пъков Says:

    „… този конфликт е деградирал до клане на беззащитни хора, и то извършван от собствената им армия.“

    Също като индианските войни, които американската армия води с такава патетична гордост.

  2. neli Says:

    Много интересно! Благодаря, че разказа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: