Том Пакстън – Купи пищов за твоя син

Том Пакстън е известен американски фолк-певец. Веднага трябва да направя уточнение. Това, което в САЩ наричат „фолк-песни“ и „фолк-музика“ се различава от познатите ни кънтри музика, от фолклора, както и от поп-фолка у нас.

Под фолк музика в САЩ се разбира музика, която се пише от непрофесионалисти, без цел печалба, и която често се предава от един на човек на друг. Най-близкото нещо, с което мога да асоциирам с България са песните, на които никой не знае автора, и които се пеят на купони с китара. Често песните са сериозни или весели, а често и неприлични. Общото между тези песни е, че текстовете им са близки до сърцата на слушателите и певците, и че те сближават хората, тъй като почти всички участват в изпълнението им (който не може да свири на китара пее заедно с останалите). В САЩ за типични фолк-музиканти се смятат Ууди Гътри, Боб Дилън, Пит Сигър, Джони Кеш, Джоан Бейз и Джон Денвър. (Прочети още…)

Advertisements

Страници: 1 2

Етикети: , , ,

Един коментар to “Том Пакстън – Купи пищов за твоя син”

  1. размишльотини Says:

    Потвърждавам, че фолк музиката е съществено явление в САЩ, но на днешно време не е особено разпространена. Все пак й се отделя внимание.

    Хубав превод 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: