Протест за Странджа

 Днес участвах в протест за запазването на природен парк Странджа. Протестът е организиран от партия „Зелените“ и организацията „За да остане природа в България“. За какво беше протестът?

Община Царево иска да направи нов Общ устройствен правилник и да разреши застрояването на крайбрежието. Работата е, че тази част от брега влиза в защитената зона Натура 2000. Тези мераци на мутраците-бетонджии трябва да бъдат разрешени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). МОСВ тряваше да го решат това на 22 юли 2008 г. като се препоръча планът да бъде доработен и да има алтернатива с по-малко застрояване. Второ разглеждане трябва да има днес, 31 юли 2008 г.

Лично аз закъснях за протеста, отидох там в 10.00 (а започваше в 8.30). Пред министерството, точно до Макдоналдс заварих познати лица-зелени активисти.

Интересното е, че имаше и малка рехава група жители на Царево, които бяха дошли да протестират за застрояването. Според еколозите тези хора нямат нищо общо с Царево. Ментетата- царевски жители не носеха плакати, а един от тях се опитваше вербално да ни провокира. Неуспешно, разбира се.

След малко дойдоха още хора от шествие, което минаваше по софийските улици, пак за защита на Странджа. Вече станахме много, а ментетата-царевски жители си бяха отишли. Те и без тая бяха около 7-8 човека в 10.00 часа. А към 10.30 вече си бяха разотишли. Преценили са, че толкова са им платили, за половин работен ден.

Забелязах, че еколозите са интелигентни, образовани, мотивирани и много добре подготвени (всъщност това го знаех и отпреди) :). Носеха си интересни плакати, както и бяха изключително добре запознати е еко-тематиката: като се почне от закони и се стигне до познания по биология, екология и химия. Имаше и няколко интервюта за телевизиите. Също така разбрах, че тези дни МОСВ е разрешило използването на цианиди в минното дело. А също така са направени законови промени, според които може да се строи не само на самия морски бряг, но и в акваторията. Което значи, че ще може да се строи в самото море! Явно се прави сметка като се застрои брега и се свърши земята да се започнат строежи в морето. 🙂

Скандираха се различни лозунги („Мафията вън“, „Събуди се и Странджа защити“, „Как не ви е срам?“) и се пяха песни, които станаха вече почти обичайни за подобни протести „Хубава си моя хоро“, „Стани юнак балкански“, „Ясен месец веч изгрява“ както и химна на България. Много обикновени граждани ни се радваха и се подписваха на подписките за защита на Странджа.

За съжаление трябваше да си тръгна към 11.30 часа, тъй като трябваше да отивам на работа. Иначе с удоволствие бих прекарал със симпатичните младежи-еколози целият ден.

Тъй като не съм запознат подробно с конкретните закони и действия на правителството, а на протеста бях отишъл като симпатизант на зелените, то ви препоръчвам да погледнете техните интернет-сайтове:

Партия „Зелените

За да остане природа в България

На тези страници ще намерите и решението на МОСВ, което трябва да е взето днес, както и различни информации по екологични теми.

 

Advertisements

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: